blinde-geleide-negers en roze kokospannekoeken - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Fleur Wortman - WaarBenJij.nu blinde-geleide-negers en roze kokospannekoeken - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Fleur Wortman - WaarBenJij.nu

blinde-geleide-negers en roze kokospannekoeken

Door: MacFleurie

Blijf op de hoogte en volg Fleur

20 November 2007 | Suriname, Paramaribo

Zo.
Waar moet ik beginnen??
Er komt zoveel op je af de eerste dagen...
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat de eerste dagen geweldig waren, want dat was niet het geval. Ik miste alle lieve mensen die ik in Nederland (en Mallorca :) had achtergelaten.
Gelukkig heeft het afgelopen weekend veel goedgemaakt. Pas sinds dit weekend heb ik de smaak van Suriname te pakken!

Vrijdagavond ben ik voor het eerst Paramaribo ingegaan met wat mensen om lekker wat de drinken en te ontspannen.
Eindelijk was het tijd voor echt Surinaams eten aan de Waterkant: roze kokospannekoeken en pittige kipsateetjes. Glazen literflessen Parbobier uitgeschonken in plastic bekertjes bevorderden de spraakzaamheid en samenhorigheid. Jammergenoeg konden de Mojito's niet tippen aan die van Mallorca :( Ach ja, Mallorca he...

De volgende dag gingen we met een busje vol bakra's naar White Beach aan de Surinamerivier, ietsje buiten Paramaribo. Spontaan kreeg ik een Surinaamse familie Moksi Alesi aangeboden, zoooo dus dat is dus de Surinaamse gastvrijheid waar ik zoveel over gehoord had. Het smaakte heerlijk totdat ik een Surinaams paprikaatje (dacht ik) opkauwde. Dat was dus een hete peper, dus al die Surinamers lagen in een deuk toen ik een halve fles Fernandes naar binnen klokte!

's Avonds ben ik met Lana, Eveline en Jelske naar het Onafhankelijkheidsplein gegaan waar een groot feest was i.v.m. de marathon: feestjeee!!! Later op de avond zijn Jelske en ik met vrienden van haar naar Zanzibar gegaan om wat de drinken en door naar ZaZaZou om te salsa-dansen. Supergaaf! Plotseling stond er een grote neger voor mijn neus. Type grote-blinde-geleide-neger. Helaas Sietske!Hij zei met mij te willen dansen 'omdat hij zag dat ik dat wel goed zou kunnen'. Uhu. Met knikkende knieen de dansvloer op, maar wonderbaarlijk genoeg ging het eigenlijk fantastisch. Wauw, dit had ik nog nooit meegemaakt. Wat een passie en vuuur zit er in die dans! Dat dit met de ervaring van mijn danspartner te maken had, bleek al snel: hij heeft een eigen dansschool.

Rond 6 uur 's ochtends kwamen Jelske en ik thuis en de volgende ochtend kwam John (een van Jelskes vrienden, ontzettend aardig)komt uit Colombia, ons ophalen om naar een huisje aan de Surinamerivier te gaan met nog 2 vrienden van hem. Wat een zondag was dat! Het huisje was van een Surinaamse familie, die zo ontzettend gastvrij was! Kinderen waren aan het spelen, kip op de bbq, met een glas rum in de hangmat en af en toe dobberen in de Surinamerivier. Dit is het leven!

Ja wat moet ik nog meer vertellen...
O ja, ik werk hier ook nog.
En dat is best wel leuk.
O ja, en ik sta ook in de Surinaamse krant, er is een foto gemaakt tijdens het stappen. Lachen!!!!

Ik hou jullie op de hoogte en in het volgende mailtje zal ik iets meer over Suriname zelf en mn werk vertellen, want tja, eigenlijk ben ik een heel serieus meisje. Maarja, ik word hier gewoon door iedereen meegesleept he.

Whahaaa!!!

Heel veel kusjes aan iedereen,
speciaal voor mijn allerliefste zusje van wie ik een prachtige Suri-onderbroek heb gekregen!

Kus,
D'n fleurie

• 21 November 2007 - 08:31

Marius:

Fleur,

Na dit te hebben gelezen, maak ik me nu toch wel een beetje ongerust over je!
    Eet je wel genoeg fruit?
    en slaap je wel lang genoeg?

Dikke kus

Marius

• 21 November 2007 - 09:04

Lizeth:

He Fleurie,

Parbobier, rum, feestjes, nog meer bier, nog meer feestjes. 'T is dat ik je ken, anders zou ik denken dat het in de familie zat:))))

Geniet ervan. Dikke kus,
    Greetz Liz

• 21 November 2007 - 10:10

Janneke:

Yo fleur,

Via je hyves kwam ik op deze site terecht en zie dat je nederland weer hebt verruilt voor een ander spannend avontuur!!!! Leuk!!
    Geniet er lekker van, ik blijf lezen.....want tsja ik blijf voorgoed in nederland, bewuste keuze hoor, maar dan is het extra leuk om alle spannende reisverhalen te lezen!
    Zet em op!!

Kus van een andere mallorca partygirl!

• 21 November 2007 - 10:56

Roos:

Weet je zeker dat het een blinde geleide hond was en geen blinde geleide beer of tijger, rrrrrrr....
    Fijn dat je zo ontzettend hard moet werken en jammer dat er zo weinig te doen is daar. Lees in je spaarzame tijd maar eens een goed boek over hoe je een aardbeienlikeurtje met mate moet drinken, hahahahaha.

Veel plezier Fleuri,
    liefs Roos

• 21 November 2007 - 11:20

Michael:

Hoi eigenlijk toch wel serieus meisje,

Gelukkig heb je jouw draai inmiddels gevonden. Grappig om te lezen dat jij nu de dingen bezoekt die Rebecca 3,5 jaar geleden ook deed. Ik herken een heleboel. Ik wens je nog heeeeel veel plezier daar. Fleur: Geniet, maar drink met mate ;-)

Michael

• 21 November 2007 - 14:55

Jolien:

Leren kennen in Mallorca en nu alweer in Suriname. Ik had het al gelezen in je mail! Gaaf joh! Hoop dat je daar niet zulke oplichters/weirdo's als Dimitri en broer (naam is echt ff ontschoten!) tegenkomt. Veel plezier daar! En oh ja werk ze ook nog hahaha, maar vooral geniet!!! En ik vind het erg leuk dat ik je avonturen ook kan lezen!

Dikke knuffel Jolientje xx

• 21 November 2007 - 17:03

Anita:

Lieve,lieve Fleur gelukkig 't is weer leuk voor je, alle begin is wennen vooral alleen en ver weg.Bakra's,mojito's vertel eens waaraan ik hier moet denken .De rest is duideijk;je vermaakt je uitstekend houden zo.'Tis leuk om je verhalen te lezen dan ben je toch weer een beetje dichterbij en buiten salsa dansen kun je ook schrijven.Bewaar je de krant?Had je trouwens dat prachtige kado van je zus aan zaterdag avond?Die is gemaakt voor salsa.
    Schenken ze ook limonade in suriname of is alles met vuur en passie?Dotje van me heel veeeeeel kusjes,Anita

• 21 November 2007 - 17:41

Ellen:

Hee macfleurie:)

Ik zie dat je het erg naar je zin hebt zo de laatste tijd. hahaha. Ja ik volg je berichtjes en waar je naar toe gaat ook... Ik stuur niet altijd wat terug maar ik hou me zelf op de hoogte. Ik ben blij voor je dat je je kansen pakt die het leven je te bieden hebt. Meid je weet wat ik gezegd heb he.

Ik wens je nog heel veel plezier en geniet ervan!!!!!

groetjes Ellen

• 21 November 2007 - 17:57

Marijke :

Heeeee fleurrrr!
    Wat een spanning en sensatie allemaal! Ben jaloehoeeeeers! Pas je goed op jezelf? Heel veel succes en wil foto's zien!! haha..

xxxxx van je favoriete ex-mallorca-ex-barcollega!

• 25 November 2007 - 01:29

Daddy Cool:

Hoi Lieve Fleur,
    Fijn om te lezen dat het je zo goed bevalt in "Sranang Kondre". Gastvrije en leuke mensen zijn daar volop te vinden. Het zijn er vriendelijke mensen. Dat weet ik nog van de familie Tjin. Heb regelmatig geprobeerd om je te bellen, maar de nummers van Back-lot nemen niet op. Jammer. Kun je ook geen collect call doen ? Ben de busch al in geweest ? Big huggs, BELANGRIJK Ik heb je werkstuk niet door kunnen sturen omdat je het niet als attachment aangehangen had. Doe je dat nog aub ?
    Big huggs,
    Daddy Cool.

• 26 November 2007 - 17:51

Majon:

Fleurtje, volgengs mij ben jij enorm ontzettend geweldig fantastisch bescheiden aan het genieten!
    Geweldig om te lezen!
    Ik wens je nog veel meer plezier meissie, let wel goed op jezelf met al die loslopende blinde geleide negers!
    Dikke kus van je grote zus Jeanne

• 27 November 2007 - 16:09

Robby Stuger:

Ik zie dat je t naar je zin hebt in suriname. geniet ze. Doe Henna Draaibaar de groeten voor mij.
    Veel plezier (Stuger Optique)
    P.S. Geniet van t lekker eten wat t land te bieden heeft